Trieneke Boskma, Coördinator Calculatie

“Het begint allemaal bij de calculatie: zonder een aanbieding geen opdrachten en uiteindelijk een stilstaande fabriek. Dat is wat ik mij dagelijks realiseer. Er is daardoor een spanningsveld tussen de wil om een werk binnen te halen en een realistische kijk op de kosten, zeg maar commercie versus uitvoering.

Niet elke offerte wordt opdracht, maar ook met alleen een aanbieding of een advies help je een klant. Dit is belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie en kan uiteindelijk toch resulteren in een opdracht.

De werkzaamheden variëren niet alleen qua grootte, maar ook de aanvragen zelf verschillen enorm. Soms krijgen we tot in detail uitgewerkte tekeningen en een andere keer krijg je een A4’tje met een paar lijntjes erop getekend en dat is het dan. Aan ons de taak om er een concrete aanbieding van te maken. We kijken dan samen met de klant naar de beste oplossing voor zijn vraag.

 

We komen in het voortraject geen stap verder zonder inbreng van collega’s van de afdelingen commercie, engineering, werkvoorbereiding, projectleiding en productie. Zij zorgen voor realisme in de oplossingen die wij bedenken. Als begroter moet je er voor zorgen dat al deze meningen en belangen meegewogen worden en dat alle neuzen uiteindelijk in dezelfde richting staan.

De druk kan soms hoog zijn, maar het mooiste is nog steeds als ik elementen die eerst alleen op papier bestaan een paar maanden later langs mijn raam voorbij zie rijden.”