5,5 meter brede fietsbrug

Enorme fietsbrugdekken van 21,00 x 5,50 meter worden geleverd voor een nieuwe fietsbrug over de N35.

De nieuwe fietsbrug wordt in opdracht van Heijmans gebouwd ter plaatse van het kruispunt Oldeneelallee en de N35 richting Wijthmen en Heino. In opdracht van Rijkswaterstaat is Heijmans in september 2016 begonnen met de voorbereidingen voor de verbreding van de N35 naar 2 x 2 rijstroken. Daar is later de fietsbrug aan toegevoegd. Deze stijgt aan de zijde van Zwolle in rechte lijn, maar aan de kant van de recreatieplas is door ruimtegebrek gekozen voor een ruime ‘wokkel’ naar beneden.

Gezamenlijke ontwikkeling

Heijmans kwam al vroeg in de tenderfase bij Haitsma Beton de mogelijkheden bekijken. “De keuze was snel gemaakt, omdat Haitsma Beton voor een project in Enschede een soortgelijke fietsbrug heeft gemaakt. Bovendien levert Haitsma Beton een totaaloplossing voor de dekconstructie: na montage hoeven wij alleen nog de dilatatievoegen af te werken en de leuningen op de schampranden te zetten. Het betonwerk voor het dek is na de montage door Haitsma Beton volledig gereed”, zegt Erik Buitink, Projectleider Civiele Betonbouw van Heijmans Infra. Vanuit de tender zijn er verschillende opties bekeken om de fietsbrug te realiseren. Na gunning is definitief de keuze voor prefab betonnen dekken gemaakt: “Er is geen ruimte voor een aarden wal, dus is er door de opdrachtgever al gekozen voor een 250 meter lange brugconstructie. Beton was al voorgeschreven vanuit het esthetisch programma van eisen. Gezien de beschikbare ruimte, beheersbaarheid, gewenste kwaliteit en bouwsnelheid kom je dan al snel op prefab brugdekken. De kolommen worden wel in het werk gestort, gezien de momentvaste aansluiting op de fundatie.”

Uit één stuk

Zoals opgemerkt heeft Haitsma Beton al eerder in Enschede bij de Auke Vleerstraat de prefab elementen voor een soortgelijke fietsbrug gemaakt. “Maar deze fietsbrug doet er qua breedte nog een schepje bovenop”, zegt Accountmanager Hendrik Herder. “De brug bestaat uit tien rechte en drie gekromde dekken, met een breedte van maar liefst 5,5 meter en een lengte van respectievelijk 21,00 en 19,00 meter. Deze 132 ton wegende elementen worden in december ’s nachts over de weg naar hun bestemming gebracht. Met 400 en 500 tons mobiele kranen verzorgen we ook de montage.”

Vormgeving

Niet alleen de afmetingen zijn bijzonder, ook de vormgeving. Zo hebben de drie gekromde dekken een horizontale straal van slechts 50 meter. Verder zijn per element twee hemelwaterafvoeren geïntegreerd. Lastig is vooral het dubbelzijdige afschot van totaal 56 mm (dakvorm) aan de bovenzijde. Herder: “Het dubbelzijdige afschot in de bovenzijde van zo’n element moeten we op een andere wijze in de fabriek aanbrengen. Dat vergt veel vakmanschap. ”De elementen zijn los opgelegd. Alleen de twee elementen over de N35 zijn geborgd met een dookconstructie tegen afschuiving, in verband met de aanrijdbeveiliging. Erik Buitink besluit: “Het is heel bijzonder dat Haitsma Beton die enorme dekken in één stuk levert. Ze levert een unieke totaaloplossing. De samenwerking verloopt zeer goed, mede door de pro-actieve opstelling.”