Logistieke uitdaging knooppunt Joure

Bij knooppunt Joure worden maar liefst 80 enorme prefab HIP-liggers van Haitsma Beton gemonteerd.

Vanaf 10 juli 2017 worden er bij Joure maar liefst 80 enorme prefab HIP-liggers van Haitsma Beton gemonteerd voor twee nieuwe fly-overs in een nieuw knooppunt in de A6/A7. De grootste liggers zijn 50 meter lang. Aan de A6 zijn aan de kant van Haskerhorne 2 tribunes gebouwd, zodat belangstellenden deze bijzondere logistieke operatie live kunnen volgen.

Rijkswaterstaat, de Provinsje Fryslân en de gemeente De Fryske Marren werken samen aan de verbetering van de bereikbaarheid van Friesland via Joure. De A6 en A7 ontmoeten elkaar nu nog bij de laatste snelwegrotonde in Nederland: de rotonde bij Joure. In de nieuwe situatie ontmoeten beide snelwegen elkaar een stukje westelijker in een nieuw knooppunt met ongelijkvloerse kruisingen. De onderliggende infrastructuur die nu ook nog op de rotonde is aangesloten, wordt straks ter plaatse via een nieuwe afslag en ongelijkvloerse kruisingen ontsloten. De bestaande rotonde in de A6/A7, maakt plaats voor een nieuw knooppunt met ongelijkvloerse kruisingen.

Haitsma Beton levert prefab liggers voor zeven kunstwerken, waaronder twee grote fly-overs. De fly-overs hebben een boogstraal van 450 meter. Iedere fly-over is opgebouwd uit vijf velden met acht liggers. De grootste overspanningen zijn 50 meter lang. Aannemersbedrijf Gebr. van der Lee realiseert het knooppunt.

Mente Bonestroo is Omgevingsmanager bij Gebr. van der Lee: “Rijkswaterstaat werkt met Integraal Projectmanagement (IPM). Daar hoort ook omgevingsmanagement bij om de relatie met de omgeving en stakeholders in balans te houden gedurende het project. Als Omgevingsmanager zorg ik voor communicatie met belanghebbenden, vergunningen, klachtenafhandeling en kabels en leidingen.”

Bonestroo spreekt van een grote logistieke uitdaging om de 80 liggers in twee weken op zijn plaats te krijgen, zonder het verkeer te hinderen: “De montage van de liggers doen we ’s nachts. In week 28 monteren we boven en naast de westelijke rijbaan van de A6, de week daarna boven en naast de oostelijke rijbaan. Uiteraard wordt de betreffende rijbaan tijdens de montage gesloten. Daarbij werken we met een 3-0 systeem. Het verkeer in de ene richting heeft dan nog één rijstrook en in de andere richting zijn er twee rijstroken beschikbaar. Tijdens de spitsuren zijn de rijstroken weer allemaal open. Overdag wordt het 3-0 systeem weer ingesteld om de wapening en druklaag op de reeds gemonteerde liggers te kunnen aanbrengen. We moeten dus vier keer per dag de rijstroken omzetten. En dan zijn er ook nog korte afsluitingen ’s nachts wanneer we liggers over de weg heen naar de andere zijde moeten hijsen.”

Tussenopslag

De liggers voor vier velden zijn door Haitsma Beton eerst per as naar een tijdelijke opslaglocatie in Heerenveen gebracht. Daar vandaan worden de liggers naar Joure gebracht en op de definitieve plaats gelegd. Bonestroo: “De liggers voor de zes velden die aan de oostkant benodigd zijn rijden we door naar de afslag Sint Nicolaasga en keren daar om. Voor het inhijsen werkt Haitsma Beton samen met Sarens. Met twee 700 tons kranen zullen de liggers worden gemonteerd.”

HIP-liggers

De HIP-ligger is een speciaal door Haitsma Beton ontwikkelde I-profiel ligger voor de civiele markt. Er kan met dwarsnaspanning, met natte knoop systemen of met een druklaag gewerkt worden. Bij knooppunt Joure wordt met een druklaag gewerkt. Om de boogstraal van de fly-overs te kunnen volgen hebben Gebr. van der Lee en Haitsma Beton samen een oplossing bedacht. Bert van den Berg, projectleider Haitsma Beton, vertelt: “Aan de bovenzijde van de randliggers zit een variabele flap die in de straal meeloopt met het viaduct. Van der Lee bevestigt vervolgens zijn composiet randelementen aan de liggers, zodat de fly-overs eruit zien alsof ze horizontaal gekromd zijn. Deze oplossing is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een horizontaal gekromd kokerdek.”

Heipalen

Haitsma Beton heeft in opdracht van Gebr. van der Lee ook alle heipalen voor de diverse kunstwerken geleverd. Het betreft allemaal palen vierkant 450 mm van 15,75 tot 21 meter lengte.

Bonestroo: “De keuze voor Haitsma Beton is ingegeven door de gunstige prijs/kwaliteitverhouding en het feit dat ze natuurlijk hier in de buurt zitten. Bovendien zijn er maar weinig bedrijven die zulke grote liggers kunnen maken.”