TT-platen

Een TT-plaat is een prefab betonnen vloersysteem dat bestaat uit een dunne bovenflens en twee voorgespannen ribben aan de onderzijde. Het element heeft de vorm van twee T’s tegen elkaar; vandaar de naam TT-plaat.
De TT-plaat is een veelvuldig gebruikt element om grote overspanningen te overbruggen, indien gewenst met een hoge vloerbelasting.

Ontwerpvrijheid en snelle montage

Door de grote overspanningen hoeft men tijdens het ontwerp minder ondersteuningsconstructies toe te passen, wat leidt tot meer vrijheid voor het ontwerpen van het betreffende gebouw. Afhankelijk van de belasting, overspanningen en stramienen kunnen we u standaard elementen aanbieden die een lengte van 28 meter kunnen overspannen. De breedte kan variëren van 1,60 tot 3 meter.

Haitsma Beton heeft veel ervaring met Lean engineering en BIM. Hierdoor is het verstandig om in een vroeg stadium aan tafel te zitten om een efficiënt ontwerp te maken en conflicten zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. Door Lean engineering kan de detailengineering parallel lopen aan het ontwerptraject, dit verkort de doorlooptijd, wat resulteert in een snellere levering. Bovendien beschikt Haitsma Beton over de grootste productiecapaciteit van TT-vloeren in Nederland. Door de Lean engineering en onze productiecapaciteit kunnen we snelle levertijden garanderen en JIT (Just-In-Time) leveren. Door het grote aantal m2 per TT-plaat en eenvoudige montage is er snel een groot oppervlak gemonteerd

Schijfwerking

Schijfwerking kan op 2 manieren opgelost worden:

  • Door de flens van de TT; of
  • Toepassen van een gewapende druklaag.

De flens van de TT-platen kan schijfwerking opnemen. Door het toepassen van trek- en drukbandkoppelingen in de bovenflens en kelkvoegen met krimparme mortel, ontstaat er een schijf die de krachten via de ribben afdraagt naar de onderbouw en stabiliteitsvoorzieningen.

Om te bepalen welke TT-plaat voor uw vraagstuk geschikt is, verwijzen wij u naar onze draaggrafieken.

Draaggrafieken
Doorsnede TT-platen (.dwg) acadicoon.jpg (18×19)

Parkeergarages

Het eigengewicht van TT-platen is laag ten opzichte van andere vloersystemen, daarom worden deze platen vaak toegepast bij parkeergarages. Vaak is het wenselijk om een kolomvrije overspanning te realiseren omdat dit de parkeergarage een open karakter geeft en het de parkeergarage veilig en vriendelijk maakt. Bovendien draagt dit bij aan de optimalisatie van het aantal parkeerplaatsen. Hier speelt het eigengewicht van de vloer een nog grotere rol vanwege de relatief lage veranderlijke belasting. Door het lage eigengewicht kan de draagconstructie en de fundatie lichter worden, wat weer scheelt in de totale bouwkosten.

 

 

Gebouwen

TT-platen zijn ook uitermate geschikt voor kantoorgebouwen, datahallen en bedrijfsvloeren zoals een mezzanine vloer of vloeren waar productieprocessen plaatsvinden. De belastingen zijn hier meestal hoog vanwege opslag of zware en grote installaties. Desondanks is het met een TT-plaat nog steeds mogelijk grote overspanningen te overbruggen, wat u net die vrijheid kan geven om de indeling te optimaliseren. 

Op te nemen voorzieningen

In bovengenoemde omstandigheden kan de constructiehoogte bepalend zijn. Door het toepassen van vertandingen of verjongingen van de ribben kan de constructiehoogte gereduceerd worden. Binnen onze ontwerpen streven we er altijd naar om onderkant balk gelijk te houden aan onderkant TT. Dit geeft naar onze mening een mooi strak effect. Omdat het minder fraai is als er dan her en der installaties opgehangen worden en daarnaast toch weer extra constructiehoogte nodig is, hebben we oplossingen bedacht en ontwikkeld om installaties en voorzieningen in de TT-platen op te nemen. Ook dit resulteert in een strakke zichtzijde en het bespaart u installatiekosten en tijd op de bouwplaats. Voorbeelden van voorzieningen die kunnen worden opgenomen in de TT-plaat:

  • Centraaldozen en electraleidingen voor verlichting;
  • Doorvoersparingen (voor bijv. kabelgoten (brievenbussen));
  • Putten en goten;
  • RFID-tags;
  • Ankerrails;
  • Sparingen in de flens
  • Hellingbaanverwarming

Demontabel = duurzaam

Demontabel bouwen is zeer duurzaam en milieuvriendelijk, met als uitgangspunt dat het betreffende gebouw of de pareergarage na gebruik opnieuw, elders en eventueel in een andere functie, ingezet kan worden nog voordat de technische levensduur ervan is bereikt. Door de groeiende vraag heeft Haitsma Beton een demontabele TT-plaat ontwikkeld.

Geluid bij rijden in parkeergarages

‘Ka-deng-ka-deng’-geluid bij parkeergarages is een veel besproken fenomeen bij TT-vloeren en voor sommigen een reden om niet voor dit product te kiezen. In het verleden zijn er veel parkeergarages ontworpen waarbij de TT-platen weinig tot niet waren gekoppeld, maar alleen werden voorzien van een krimparme mortel in de voegen met daarbovenop een kitvoeg die meestal hol staat. Door de dynamische belasting in de voegen gaat de krimparme mortel scheuren waardoor de TT-platen onderling tegen elkaar aan klapperen wat het beruchte ‘Ka-deng-ka-deng’-geluid tot gevolg heeft. Met de kennis van nu worden de platen standaard voorzien van stalen koppelingen en een nog hoogwaardiger mortelvoeg met flexibele afdichting om dit geluidseffect te reduceren. Een andere mogelijkheid is het toepassen van een druklaag. Van deze optie wordt ook regelmatig gebruik gemaakt.

Contact

Wilt u weten of de TT-plaat een goede optie is voor uw project, neem dan vrijblijvend contact op met onze ervaren accountmanager.

Technisch commercieel adviseur

Klaas Ellens

Wij hebben de grootste malcapaciteit van Nederland! Uw megaproject is bij ons binnen afzienbare tijd geproduceerd. Bel of mail Klaas voor een offerte of meer informatie: Tel: +31 (0)6 10 57 24 25, E-mail: k.ellens@haitsma.nl.