TT-platen

TT-platen zijn vooral bekend door het gebruik bij de bouw van parkeergarages. Maar ook heel geschikt voor onder meer distributiecentra, logistieke hubs, kantoorgebouwen, ziekenhuizen én projecten waarbij bijzondere eisen aan de vloeren worden gesteld op het gebied van grote overspanningen in combinatie met hoge vloerlasten. Haitsma Beton levert daarom steeds vaker TT-platen voor utiliteitsprojecten.

Een TT-plaat is een prefab betonnen vloersysteem die bestaat uit een dunne bovenflens en twee voorgespannen ribben aan de onderzijde. Het element heeft de vorm van twee T’s tegen elkaar; vandaar de naam TT-plaat.

Ontwerpvrijheid en snelle montage

Door de grote overspanningen is het mogelijk tijdens het ontwerp minder ondersteuningsconstructies toe te passen, wat tot meer vrijheid voor het ontwerpen van het betreffende gebouw kan leiden. Afhankelijk van de belasting, overspanningen en stramienen kunnen standaard elementen aangeboden worden die een lengte van 28m kunnen overspannen. De breedte kan variëren van 1.60 tot 3 meter.

Haitsma Beton heeft veel ervaring met Lean engineering en BIM. Daarom is het verstandig in een vroeg stadium aan tafel te zitten om een efficiënt ontwerp te maken en conflicten zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. Door Lean engineering kan de detailengineering parallel lopen aan het ontwerptraject, dit verkort de doorlooptijd, wat resulteert in een snellere levering. Bovendien beschikt Haitsma Beton over de grootste productiecapaciteit van TT-vloeren in Nederland. Door de Lean engineering en productiecapaciteit kunnen snelle levertijden gegarandeerd worden en JIT (Just-In-Time) leveren. Door het grote aantal m2 per TT-plaat en eenvoudige montage is een groot oppervlak snel gemonteerd.

Schijfwerking

Schijfwerking kan op 2 manieren opgelost worden:

  • Door de flens van de TT-plaat
  • Toepassen van een gewapende druklaag.

De flens van de TT-platen kan schijfwerking opnemen. Door het toepassen van trek- en drukbandkoppelingen in de bovenflens en kelkvoegen met krimparme mortel, ontstaat er een schijf die de krachten via de ribben afdraagt naar de onderbouw en stabiliteitsvoorzieningen.

Om te bepalen welke TT-plaat voor uw vraagstuk geschikt is, verwijzen wij u naar onze draaggrafieken.

Draaggrafieken
Doorsnede TT-platen (.dwg) acadicoon.jpg (18×19)

Parkeergarages

Parkeergarages

Het eigengewicht van TT-platen is laag ten opzichte van andere vloersystemen, daarom worden deze platen vaak toegepast bij parkeergarages. Vaak is het wenselijk een kolomvrije overspanning te realiseren omdat dit de parkeergarage een open karakter geeft en veilig en vriendelijk maakt. Door het lage eigengewicht kunnen de draagconstructie en fundatie lichter worden, wat weer een gunstige invloed heeft op de totale bouwkosten.

 

Gebouwen

TT-platen zijn ook uitermate geschikt voor kantoorgebouwen, datahallen en bedrijfsvloeren zoals een mezzanine vloer of vloeren waar productieprocessen plaatsvinden. De belastingen zijn hier meestal hoog vanwege opslag of zware en grote installaties. Desondanks is het met een TT-plaat nog steeds mogelijk grote overspanningen te overbruggen, wat net die vrijheid kan geven om de indeling te optimaliseren. TT-platen zijn ook heel geschikt zijn voor het bouwen van ziekenhuizen. AZ Delta, één van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen (België), is gebouwd met TT-platen van Haitsma Beton. Voor de bouw van Belgische ziekenhuizen prefereren architectenbureaus doorgaans TT-platen boven de breedplaatvloeren die in Nederland gangbaar zijn. TT-platen maken grote overspanningen tegen relatief lage kosten mogelijk (stempelvrij bouwen). Bovendien kan de ruimte boven de plafonds worden beperkt, doordat er tussen de ribben van de TT-platen ruimte is voor allerlei leidingen; van luchtbehandeling tot regenwaterafvoer. Ook kunnen in de flens met druklaag eenvoudig sparingen en instortvoorzieningen worden aangebracht.

Op te nemen voorzieningen

In bovengenoemde omstandigheden kan de constructiehoogte bepalend zijn. Door het toepassen van vertandingen of verjongingen van de ribben kan de constructiehoogte gereduceerd worden. Binnen de ontwerpen wordt er altijd naar gestreefd de onderkant van de balk gelijk te houden aan onderkant TT. Dit geeft een mooi strak effect. Bij strakke lijnen horen geen installaties in het zicht, daarvoor zijn oplossingen bedacht en ontwikkeld om installaties en voorzieningen in de TT-platen op te nemen. Voorbeelden van voorzieningen die kunnen worden opgenomen in de TT-plaat zijn:

  • Centraaldozen en elektraleidingen voor verlichting;
  • Doorvoersparingen (voor bijv. kabelgoten (brievenbussen);
  • Putten en goten;
  • RFID-tags;
  • Ankerrails;
  • Sparingen in de flens
  • Hellingbaanverwarming

Demontabel = duurzaam

Demontabel bouwen is zeer duurzaam en milieuvriendelijk, met als uitgangspunt dat het betreffende gebouw of de pareergarage na gebruik opnieuw, elders en eventueel in een andere functie, ingezet kan worden nog voordat de technische levensduur ervan is bereikt. Door de groeiende vraag heeft Haitsma Beton een demontabele TT-plaat ontwikkeld.

Geluid bij rijden in parkeergarages

‘Ka-deng-ka-deng’-geluid bij parkeergarages is een veel besproken fenomeen bij TT-vloeren en voor sommigen een reden niet voor dit product te kiezen. Door de dynamische belasting in de voegen gaat de krimparme mortel scheuren waardoor de TT-platen onderling tegen elkaar aan klapperen wat het beruchte ‘Ka-deng-ka-deng’-geluid tot gevolg heeft. Met de kennis van nu worden de platen standaard voorzien van stalen koppelingen en een nog hoogwaardiger mortelvoeg met flexibele afdichting om dit geluidseffect te reduceren. Een andere mogelijkheid is het toepassen van een druklaag. Van deze optie wordt ook regelmatig gebruik gemaakt.

Contact

Wilt u weten of de TT-plaat een goede optie is voor uw project, neem dan vrijblijvend contact op met onze ervaren technisch commercieel adviseur.

Technisch commercieel adviseur

Klaas Ellens

Wij hebben de grootste malcapaciteit van Nederland! Uw megaproject is bij ons binnen afzienbare tijd geproduceerd. Bel of mail Klaas voor een offerte of meer informatie: Tel: +31 (0)6 10 57 24 25, E-mail: k.ellens@haitsma.nl.