TT-platen

TT-platen: ook geschikt voor utiliteitsbouw

TT-platen worden veel toegepast bij de bouw van parkeergarages. Ze zijn echter op veel meer plekken inzetbaar. Voor onder meer distributiecentra, logistieke hubs, kantoorgebouwen, ziekenhuizen én projecten waarbij bijzondere eisen aan de vloeren wordt gesteld op het gebied van grote overspanningen in combinatie met hoge vloerlasten. Haitsma Beton levert daarom steeds vaker TT-platen voor utiliteitsprojecten.

TT-plaat?

Een TT-plaat is een prefab betonnen vloersysteem die bestaat uit een dunne bovenflens en twee voorgespannen ribben aan de onderzijde. Het element heeft de vorm van twee T’s tegen elkaar; dat verklaart de naam.

Ontwerpvrijheid en snelle montage

Minder ondersteuningsconstructies aanbrengen tijdens het ontwerp leidt tot meer ontwerpvrijheid voor het gebouw. Met TT-platen kunnen die grote overspanningen worden behaald. Afhankelijk van de belasting, overspanningen en stramienen, kan Haitsma Beton standaard elementen aanbieden die een lengte van 28 meter kunnen overspannen. De breedte kan variëren van 1,60 tot 3 meter.

Haitsma Beton heeft veel ervaring met Lean engineering en BIM en schuift daarom graag in een vroegtijdig stadium aan, om een efficiënt ontwerp te maken en conflicten zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. Door te kiezen voor Lean engineering kan de detailengineering parallel lopen aan het ontwerptraject. Dit verkort de doorlooptijd en resulteert in een snellere levering. Haitsma Beton beschikt over de grootste productiecapaciteit van TT-vloeren in Nederland. Dankzij Lean engineering en onze productiecapaciteit kan een snelle levertijd gegarandeerd worden en JIT (Just-In-Time) geleverd worden. Door het grote aantal m2 per TT-plaat én eenvoudige montage, is er snel een groot oppervlak gemonteerd.

Parkeergarages

TT-platen zijn lichter dan veel andere vloersystemen, daarom worden de platen vaak toegepast bij parkeergarages. De wens van ontwerpers is vaak om een kolomvrije overspanning te realiseren. Dit geeft de parkeergarage een open karakter, maar maakt de garage ook veilig en doet deze vriendelijker ogen. Dankzij het lage gewicht van de platen, kan de draagconstructie en de fundatie lichter worden. Dit is gunstig voor de totale bouwkosten. Voor meer mogelijkheden en toepassingen van TT-platen kijk op: https://www.haitsma.nl/utiliteitsbouw/algemeen

 

Gebouwen

TT-platen zijn ook uitermate geschikt voor kantoorgebouwen, datahallen en bedrijven. Ook voor ziekenhuizen is de TT-plaat geschikt. Een mooi voorbeeld is AZ Delta, één van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen. Deze is gebouwd met TT-platen van Haitsma Beton. Voor de bouw van Belgische ziekenhuizen geven architectenbureaus doorgaans de voorkeur aan  TT-platen in plaats van de in Nederland gangbare breedplaatvloeren. TT-platen maken grote overspanningen tegen relatief lage kosten mogelijk (stempelvrij bouwen). Bovendien kan de ruimte boven de plafonds worden beperkt, doordat er tussen de ribben van de TT-platen ruimte is voor allerlei leidingen die een ziekenhuis nodig heeft: van luchtbehandeling tot regenwaterafvoer. Ook kan men in de flens met druklaag eenvoudig sparingen en instortvoorzieningen aanbrengen.

Op te nemen voorzieningen

Wanneer er allerlei voorzieningen opgenomen moeten worden tussen de ribben van de TT-platen, kan de constructiehoogte bepalend zijn. Door het toepassen van vertandingen of verjongingen van de ribben kan de constructiehoogte gereduceerd worden. Binnen onze ontwerpen streven we er altijd naar om onderkant balk gelijk te houden aan onderkant TT-plaat. Dit geeft namelijk een mooi strak effect. Bij strakke lijnen horen geen installaties in het zicht, daarom hebben we oplossingen bedacht en ontwikkeld om installaties en voorzieningen in de TT-platen op te nemen. Voorbeelden van voorzieningen die kunnen worden opgenomen in de TT-plaat:

  • Trekbandkoppelingen voor schijfwerking;
  • Centraaldozen en electraleidingen voor verlichting;
  • Doorvoersparingen (voor bijv. kabelgoten (brievenbussen));
  • Putten en goten;
  • RFID-tags;
  • Ankerrails;
  • Sparingen in de flens
  • Hellingbaanverwarming

 

Demontabel = duurzaam

Demontabel bouwen is duurzaam en milieuvriendelijk. Uitgangspunt is dat het betreffende gebouw of de pareergarage na gebruik opnieuw, elders en eventueel in een andere functie, ingezet kan worden nog voordat de technische levensduur is bereikt. Met onze demontabele TT-plaat komen we aan deze groeiende vraag naar de demontabele elementen tegemoet.

Geluid bij rijden in parkeergarages

Parkeergarages van tegenwoordig zijn slimmer en van een hogere kwaliteit, hierdoor behoort het ‘ka-deng-ka-deng’ geluid nu tot het verleden. Dit effect is opgelost door de platen standaard te voorzien van stalen koppelingen en een nog hoogwaardiger mortelvoeg met flexibele afdichting.

Contact

Wilt u weten of de TT-plaat een goede optie is voor uw project, neem dan vrijblijvend contact op met onze ervaren technisch commercieel adviseur.

Technisch commercieel adviseur

Klaas Ellens

Wij hebben de grootste malcapaciteit van Nederland! Uw megaproject is bij ons binnen afzienbare tijd geproduceerd. Bel of mail Klaas voor een offerte of meer informatie: Tel: +31 (0)6 10 57 24 25, E-mail: k.ellens@haitsma.nl.

Lees meer