N-ligger: 'Ideaal voor meerlaagse distributiecentra en zwaarbelaste vloeren'

De N-ligger is hét antwoord voor een vloer met een grote overspanning, wanneer de combinatie van overspanning en belasting te groot is geworden voor de TT-vloer  is en een brugligger niet praktisch is. De ligger is sterk, scherp geprijsd en maakt een snelle bouwtijd mogelijk. Bovendien is de ligger direct belastbaar. Dat maakt de N-ligger ideaal voor meerlaagse distributiecentra en zwaarbelaste vloeren.

Wat is een N-ligger?

De N-ligger is een prefab betonnen vloersysteem dat bestaat uit een dunne bovenflens en twee voorgespannen ribben aan de onderzijde. Het element heeft de vorm van een ‘N’, dat verklaart de naam. Met de ligger kunnen grote overspanningen tot 22 meter worden gehaald. Ideaal voor bijvoorbeeld meerlaagse distributiecentra, waar je een vrije indeelbaarheid wilt en er dus geen kolommen in de weg moeten staan. De vorm en de wapening in de verticale ribben geven de ligger de gewenste stijfheid mee.

Doorsnede N-ligger, breedte elementen: 1980mm

 

Oplossing voor vraagstuk

De nieuwe N-ligger is het antwoord op een vraagstuk uit de markt. Bij menig project was tot dusver de vraag: hoe verkrijg ik een grote overspanning met voldoende draagvermogen die praktisch toepasbaar en betaalbaar is? De N-ligger, een goede overgangsligger, kan worden toegepast op plekken waar de combinatie van overspanning en belasting te groot zijn voor een TT-ligger -en een brugligger niet praktisch genoeg of te zwaar is. De N-ligger heeft nog een aantal voordelen: toepassing van deze ligger zorgt voor een snelle bouwtijd, omdat deze direct belastbaar is. Je kunt er dus direct op staan of rijden (met bijvoorbeeld een hoogwerker). Dat voordeel heb je bij een liggersysteem met druklaag niet. De liggers kunnen een hoge belasting opnemen   (zie draaggrafiek). Om de N-ligger volledig uit te nutten kan de hart op hart afstand tussen de liggers worden vergroot, waardoor er minder liggers hoeven worden toegepast. De ruimte tussen de n-liggers kan men op diverse manieren invullen, bijvoorbeeld met een breedplaatvloer of kanaalplaatvloer.

Toepassing

De N-liggers zijn inmiddels bij een aantal projecten toegepast, onder meer in een vrieshuis in Moerdijk. Daar zijn zo’n honderd N-liggers gemonteerd. Vanwege de grote gewenste overspanning (16 meter) en de hoge gewenste belasting kwam men bij de N-ligger uit. De liggers zijn constructief met elkaar verbonden door er een gewapende druklaag over heen te storten.

Draaggrafiek

Foto's N-ligger

Technisch commercieel adviseur

Klaas Ellens

Klaas adviseert je graag over de toepassing van de N-ligger in jou project! Bel of mail Klaas: +31 610 57 24 25, k.ellens@haitsma.nl