HIP-Haitsma I Profiel

Het alternatief voor kokerliggers. De HIP-ligger is een speciaal door Haitsma Beton ontwikkelde I-Profiel ligger voor de civiele markt. Met deze liggers kan de klant prefab betonnen bruggen en viaducten makkelijker, sneller en slanker bouwen.

De door Haitsma Beton ontwikkelde liggers hebben meerdere voordelen. Er kan zowel met druklaag, dwarsnaspanning en met natte knoop systemen gewerkt worden. Ook zijn HIP-liggers bij grotere afmetingen lichter dan kokerliggers. Daarbij volstaat een lichtere, slankere (en dus goedkopere) onderbouw. Minder gewicht betekent ook minder grondstoffen. Daardoor wordt er bespaard op CO2 uitstoot en scoren de liggers beter qua MKI-waarde. Bovendien zijn ze eenvoudiger en sneller te produceren. Deze voordelen maken HIP-liggers een goedkoper alternatief voor de reguliere kokerliggers.

Toepassingsgebied

Als de constructiehoogte geen belemmering vormt is een HIP-ligger zeer interessant voor lange overspanningen. De meest voorkomende constructie is statisch bepaald. Indien gewenst kan de ligger ook statisch onbepaald worden toegepast. De HIP-liggers komen het beste tot hun recht in overspanningen tussen de 40 tot 65 meter. Tot en met circa 55 meter kan de HIP-ligger met druklaag gebruikt worden, tussen de 55 en 65 meter dient er gekozen te worden voor dwarsvoorspanning of natte knoop.

}

Draaggrafiek HIP-liggers met druklaag en HIP liggers met dwarsnaspanning/natte knoop.

HIP-ligger met druklaag

De HIP-ligger met druklaag kan worden gemaakt met een hoogte tussen de 1600 en 2400mm. In-situ dient een druklaag te worden aangebracht van 200mm dik met een standaard betonsterkteklasse van C30/37. Aan het eind van de liggers dienen deze aan elkaar gekoppeld te worden met een in-situ te maken dwarsbalk. Deze is circa 750mm breed en even hoog als de ligger zelf.

Als randoplossing kan gekozen worden voor lichtgewicht randelementen, bijvoorbeeld composiet,  die met behulp van stalen frames aan de buitenste HIP-ligger worden gemonteerd.

Doorsnede HIP ligger met druklaag

HIP-ligger met dwarsnaspanning

Deze HIP-ligger kan gemaakt worden met een hoogte tussen de 1600 en de 2400mm. Als randoplossing dient een randkoker toegepast te worden om de verankering van de dwarsnaspanning mogelijk te maken. Haitsma Beton verzorgt in de voorkomende gevallen het transport, montage, voegen vullen en het aanbrengen van de dwarsnaspanning.

Doorsnede HIP ligger met dwarsnaspanning

 

Specificaties HIP-ligger

 Overspanning 40 tot 65 meter
 Standaardbreedte 1480 mm
 Werkende breedte 1500 mm
 Toogbrug mogelijk Nee
 Druklaag benodigd Met druklaag, natte knoop of dwarsnaspanning
 Constructie Statisch bepaald
 Waaierende dekken mogelijk Ja
 Oplegmaterialen Oplegblokken  

dOWNLOAD

Documentatie HIP ligger

Technisch commercieel adviseur

Hendrik Herder

Meer vragen over de HIP ligger? Bel of mail Hendrik. Tel: +31 (0)651352247, E-mail: h.herder@haitsma.nl