HKO en HKO-XL Volstortligger

De HKO-Volstortligger, ook wel volstortligger genoemd, wordt veruit het meest toegepast in de weg- en waterbouw. Er zijn twee type liggers. HKO (0,99 meter breed) en de HKO-XL (1,18 meter breed).

Deze volstortligger is de meest economische oplossing voor onze opdrachtgevers. Een minimale hoeveelheid prefab beton wordt gecombineerd met maximaal in situ werk. Onze opdrachtgevers maken bij de keuze voor de HKO-Volstortligger gebruik van de voordelen van prefab beton zoals bekisting en wapening, maar kunnen de kosten lager houden door de constructie verder in situ te storten. 

Dit scheelt aanzienlijk in de bouwtijd. Haitsma Beton levert naast de drager ook het rekenwerk van het gehele dek. De aannemer krijgt hiermee de garantie dat de kwaliteit van de gehele constructie gewaarborgd is. HKO-Volstortliggers kennen een groot toepassingsgebied, van kleine tot grote verkeersbruggen, steigers, ondergrondse parkeergarages en overkluizingen als voetgangerstunnels op stations. Voor een fraaie afwerking van de brug kan gekozen worden voor diverse prefab randliggers.

Specificaties HKO-ligger

Overspanning van 7,00 tot 19,00 meter (langer op aanvraag)
Standaardbreedte 990 mm / 1180mm
Werkende breedte 1000 mm / 1200mm
Toogbrug mogelijk ja, door aanwezige voorspanning
Druklaag benodigd ja
Constructie statisch bepaald & statisch onbepaald
Maximale kruisingshoek 50°
Waaierende dekken mogelijk ja
Oplegmaterialen speciebed neopreen oplegstrook oplegblokken

 

 

HKO/RO, VOLSTORTLIGGER

 Download

Documentatie HKO ligger