Op een groot bouwproject in Lelystad werken Dura Vermeer en Gebr. van 't Hek Funderingstechnieken samen aan de bouw van een gigantisch distributiecentrum. Wat dit project bijzonder maakt, is het gebruik van de heipalen van Haitsma Beton, waarin slimme oplossingen zijn toegepast in de mengselsamenstelling. De samenwerking tussen deze partijen illustreert hun gezamenlijke inzet om duurzaamheid te bevorderen in de bouwsector.
Sander Poot, vertegenwoordiger van Gebr. van 't Hek, legt uit dat het project in Lelystad uniek is vanwege de circulaire manier waarop de heipalen worden geproduceerd en toegepast. "De heipalen worden eerst in de grond geslagen, daarna wordt het bovenste deel van de palen gesneld. Deze gesnelde paalkoppen worden verwerkt tot granulaat, dat weer teruggaat naar de fabriek van Haitsma Beton in Kootstertille om verwerkt te worden in nieuw te produceren heipalen voor ditzelfde project," aldus Poot. Hij noemt het een mooie cirkel die laat zien hoe materiaal steeds opnieuw kan worden ingezet in de bouw. Het gebruik van dit mengsel verlaagt bovendien de MKI (Milieukostenindicator) en de CO2-uitstoot van de funderingspalen.
Het gebruik van gerecycled beton in combinatie met Hoogovencement past bij de ambitie van zowel Dura Vermeer, Van t Hek en Haitsma Beton om hun CO2-footprint te verkleinen: ze gebruiken minder primaire grondstoffen en verlagen de CO2-uitstoot vanwege het gebruik van Hoogovencement. "We willen onze CO2-uitstoot tegen 2030 halveren," vertelt Maarten Visser, projectleider civiel bij Dura Vermeer. "Om die doelstelling te halen, zijn we constant op zoek naar oplossingen, zoals het toepassen van beton met een lagere CO2-emissie. In dit geval Hoogovencement. Dat scheelt maar liefst 39 procent CO2-uitstoot als je het vergelijkt met het reguliere mengsel."
Het gebruikte cement in de heipalen die in Lelystad worden toegepast, is zogenoemd Hoogovencement. Hoogovencement kent een langzamere sterkteontwikkeling dan Portlandcement en daardoor wordt het snelle productieproces van voorgespannen heipalen, die een behoorlijke sterkte moeten hebben voor het ontkisten, een stuk lastiger. Met een door Haitsma Beton in eigen huis ontwikkelde aangepaste productiewijze is ervoor gezorgd dat er toch binnen één dag kan worden geproduceerd en ontkist. De heipalen beschikken daardoor op het goede moment over de juiste sterkte. “Omdat Haitsma Beton constant met ons meedenkt, is het toch gelukt om op dit project enorme aantallen heipalen te gebruiken met zowel een lagere MKI-score als een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot”, zegt Visser.
Hoewel het gebruik van gerecycled beton een belangrijke stap voorwaarts is, zijn er ook uitdagingen. "De logistiek van het terugbrengen van het beton naar de fabriek is best lastig," zegt Poot. "De gesnelde paalkoppen worden eerst naar een bedrijf gebracht dat ze verwerkt tot granulaat, waarna het terug naar Haitsma Beton gaat. Dat is vanuit duurzaamheidsperspectief nog niet ideaal, maar we zien dit als een eerste stap in een proces dat nog verder geoptimaliseerd kan worden."
René Koopman, strategisch inkoper bij Dura Vermeer, benadrukt dat het belangrijk is om te blijven innoveren, ondanks de kosten en logistieke complicaties. "Er is nog geen concreet verdienmodel voor het terugleveren van het beton," vertelt Koopman. "Maar we doen dit vanuit onze eigen ambitie om te verduurzamen. We willen niet alleen voldoen aan de eisen van opdrachtgevers, maar ook zelf verantwoordelijkheid nemen en de markt vooruit helpen."
Foto: Gebr. van 't Hek
Foto: Gebr. van 't Hek
Het project in Lelystad is een voorbeeld van hoe partijen in de bouwsector kunnen samenwerken om duurzaamheid te bevorderen. "Dit is pionieren," zegt Visser. "We moeten nu de stappen zetten om in de toekomst nog duurzamer te bouwen." Het feit dat zowel Dura Vermeer, Van 't Hek als Haitsma Beton inzetten op het gebruik van gerecycled beton in combinatie met Hoogovencement, zonder dat de opdrachtgever daar direct om vraagt, laat zien dat duurzaamheid voor deze partijen meer is dan een verplichting. Het is een intrinsieke motivatie die de basis vormt voor hun samenwerking.
Het gebruik van deze innovatieve heipalen in Lelystad laat zien dat de bouwsector wel degelijk in staat is om duurzame keuzes te maken, zelfs wanneer de economische voordelen nog niet meteen duidelijk zijn. Zoals Koopman het verwoordt: "Als we niet beginnen, komen we er nooit. Dit is een belangrijke eerste stap in de goede richting."
De toepassing van het bijzondere beton in Lelystad wordt gezien als een pilot met grote potentie voor de toekomst. Volgens Visser is het doel om de ervaringen en lessen die in dit project worden opgedaan, toe te passen op toekomstige projecten. "We zien dit als een kans om te leren en te verbeteren," zegt hij. "Als we deze aanpak kunnen optimaliseren, bijvoorbeeld door de logistiek te verbeteren en de kosten te verlagen, dan kunnen we dit op grotere schaal toepassen. Het uiteindelijke doel is om deze methode de nieuwe standaard te maken in de bouwsector."
Poot vult aan: "Het mooie van deze pilot is dat het laat zien wat er mogelijk is als je bereid bent om te pionieren. We hopen dat andere bedrijven in de sector deze aanpak zullen overnemen, zodat we samen kunnen werken aan een duurzamere toekomst."
De samenwerking tussen Dura Vermeer, Van 't Hek en Haitsma Beton laat zien hoe belangrijk het is dat verschillende partijen in de keten samen optrekken om duurzame doelen te bereiken. Koopman benadrukt dat deze samenwerking cruciaal is voor het succes van het project: "We werken niet alleen met leveranciers, maar met echte partners die dezelfde visie op duurzaamheid delen. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen we elkaar versterken en de transitie naar een duurzamere bouwsector versnellen."
Het gezamenlijke commitment van deze partijen is een inspiratie voor de hele bouwsector. "Het is belangrijk dat we als sector laten zien dat we verantwoordelijkheid nemen," zegt Visser. "Alleen door samen te werken kunnen we de grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aanpakken en een positieve impact maken."