Stevige basis voor luxe woongebouw

Hyde Park in Hoofddorp wordt met meer dan 3800 premium appartementen en studio’s een uniek stadspark

Toparchitecten creëren een hypermodern stedelijk gebied van ongekende allure. Brede boulevards, autoluw, riante binnentuinen en zonovergoten dakterrassen. Inmiddels is gestart met het eerste bouwblok Kensington. Haitsma Beton zorgt er mede voor dat dit luxe bouwblok in de toekomst niet wegzakt.

De eerste palen zijn inmiddels in de grond aangebracht door Vroom Funderingstechnieken. Hoofdaannemer De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk is gestart met het eerste bouwblok Kensington in Hyde Park. Dit trapvormige bouwblok omvat straks 233 luxueuze appartementen met prachtige buitenruimtes in maximaal veertien bouwlagen. Kensington is ontworpen door Barcode Architects uit Rotterdam.

Vibro-combipalen

Het gebouw wordt gefundeerd op Vibro-combipalen. “Groot voordeel van deze palen is dat je paalkoppen heel precies verdiept onder het maaiveld kunt aanbrengen. Belangrijk, omdat er onder het gebouw een parkeergarage komt. Hier komen de paalkoppen 6 meter beneden maaiveld. Als de bouwkuip is uitgegraven komen de koppen van de palen weer tevoorschijn en kunnen we deze snellen en verbinden met de keldervloer”, zegt directeur Peter Vroom, van Vroom Funderingstechnieken.

Vroom legt uit hoe een Vibro-combipaal wordt gerealiseerd: “Bij dit type paal wordt er eerst een stalen casing met voetplaat in de grond geheid. Vervolgens wordt er een voorgespannen prefab kern in de casing neergelaten, totdat deze op de voetplaat rust. Deze voetplaat bevindt zich exact op de berekende inheidiepte. Hierna wordt met grout de ruimte tussen de prefab kern en de stalen casing gevuld tot de gewenste hoogte. Vervolgens wordt de casing getrokken, waarbij de stalen voetplaat en de door Haitsma Beton geproduceerde prefab kern in de bodem achterblijft. Het resterende gat wordt met zand gevuld. Dit zand wordt later met de ontgraving van de bouwkuip weer verwijderd.”

Paal met vellingkanten

“We hebben voor dit project 548 palen geleverd, waarvan ruim 400 palen vierkant 350 mm met lengtes van 27,00 tot 32,50 m1. Deze palen zijn aan vier zijden voorzien van vellingkanten 30 x 30 mm. Hierdoor kun je een dikkere paal kwijt in de stalen buis”, zegt Jacquelien Outhuyse, Coördinator Verkoop Heipalen. “Het maken van de vellingkanten vraagt bij zelfverdichtend beton wel enige aandacht. Onderin de mal zitten al de profielen voor de vellingkanten, maar bovenin kan dat niet. We hebben hiervoor een productiemethode ontwikkeld die past bij het storten met zelfverdichtend beton.”

Peter Vroom besluit: “We werken graag met Haitsma Beton, omdat ze korte levertijden hebben en een grote productiecapaciteit. Bovendien kunnen ze grote paallengtes leveren. Inmiddels zijn de eerste palen de grond in geheid. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van een geluidsreducerende mantel rond de casing blijft de overlast voor omwonenden beperkt. We vinden het bijzonder om de aftrap te mogen geven voor zo’n grootschalig project als Hyde Park.”


Foto: Concrete Bouw Fotografie