{{newsItem.title | limitTo:45}}
{{newsItem.summary | limitTo:100}}
De realisatie van een langzaamverkeerpassage onder het Centraal Station van Amsterdam is een complexe operatie waarvoor Haitsma Beton 20 spoor- en perronplaten leverde. De prefab elementen zijn door de fabrikant voorzien van ingestorte spoorgoten, die aan minimale toleranties moeten voldoen. Na het speciaal transport zijn de zware platen (variërend van 37 tot 120 ton gewicht) met behulp van een 200 tons hydraulisch hefsysteem door MNO Vervat gemonteerd. Om het treinverkeer niet te hinderen vonden het railtransport en de montage in weekeinden plaats. De buitendienststellingen zorgden voor extra planningsdruk.
De nieuwe tunnel zal Amsterdam Noord met de binnenstad verbinden en tegelijk de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers verbeteren. Dagelijks zullen naar verwachting 15 duizend fietsers de 110 meter lange tunnel (bxh = 10x3 m) gebruiken. Najaar 2012 moet de passage gereed zijn.
Haitsma Beton B.V. heeft de platen geproduceerd in opdracht van MNO Vervat B.V., dat de ruw-, spoor- én afbouw verzorgt. Het betreft hier negen perronplaten (gemiddeld 11,6 m lang en variërend in breedte van 2,85 tot 4 m en in gewicht van 37 tot 50 ton) en acht spoorplaten van 11,6 m lengte, die verschillen in breedte (3,70 m tot 5,21) en gewicht (92 tot 120 ton). De engineering en productie liepen vrijwel gelijk op doordat de buitendienststellingen vooraf vaststonden. Er is veel geld gemoeid met zo’n buitendienststelling en een eventuele stagnatie, dus dat drukte extra zwaar op de planning. Aangezien de zwaarste elementen grensden aan de maximum as-last voor wegtransport, heeft Haitsma Beton een enkele plaat over water aangevoerd naar het rangeerterrein van de Amsterdamse Westhaven. Een andere bijzonderheid is dat de spoorgoten voor de railstaven, die Haitsma Beton heeft ingestort, aan minimale tolerantie-eisen voldoen.
De productie en het transport tot aan de Westhaven is uitgevoerd door Haitsma Beton, het aanvullend railtransport en de montage is in handen van MNO Vervat. Deze platen kunnen met normaal spoorgebonden materieel niet gemonteerd worden, daarom maakt MNO Vervat gebruik van een speciaal hefsysteem. De opbouw daarvan in het Centraal Station is telkens weer een enorme uitdaging, want de planning is erg kritisch. Volgens planning worden de laatste twee platen dit jaar in week 35 geleverd en gemonteerd.
Amsterdam, Centraal Station