Groot, groter, grootst

Nieuw gigantische distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk

Er passen circa negentien voetbalvelden in: het nieuwe gigantische distributiecentrum van Zalando in Bleiswijk. Haitsma Beton levert grote aantallen kolommen, balken en heipalen voor dit project. Het kunnen ontzorgen van de klant, snel kunnen schakelen en ook snel kunnen leveren, resulteerde in de opdracht voor deze megaklus.

 Zalando is een van oorsprong Duitse webshop voor schoenen, kleding en mode-accessoires. De Duitse e-commercereus gaat nu voor het eerst een ‘fulfillment centre’ in Nederland bouwen. Het distributiecentrum wordt het grootste en meest geautomatiseerde DC van Zalando. Somerset Capital Partners en USAA Realco-Europe ontwikkelen het pand. De realisatie is in handen van Aannemingsbedrijf Wouters Schijndel. “Inderdaad een enorm project. Door de omvang kun je spreken van drie projecten in één”, zegt Franco Nooijen van Wouters Schijndel, die samen met Joan Aarts de projectleiding verzorgt.

DC Zalando gaat beschikken over 100.092 m2 warehouse, 29.927 m2 mezzanine en 12.100 m2 kantoor. Het distributiecentrum is ontwikkeld met als uitgangspunt een BREEAM Very Good *** certificering. De bouw begon deze zomer en de planning is dat de eerste pakketjes twee jaar later, zomer 2021, het gebouw verlaten richting klanten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Balken en kolommen

Wouters Schijndel heeft Haitsma Beton opdracht gegeven voor de levering van 728 betonnen kolommen vierkant 400 tot 750 mm en 721 betonnen balken van 6,70 tot 17 meter. Er is gekozen voor een gerberliggersysteem, waarbij de balken over de kolommen doorlopen, in combinatie met kanaalplaatvloeren. De kolommen staan in een stramien van 8 x 12 meter in het middendeel van het distributriecentrum en hebben lengtes van 3,4 tot 8,5 meter. De linker- en rechterzijde (samen goed voor de helft van het oppervlak) zijn bestemd voor handmatige en deels geautomatiseerde orderpicking en bevatten volledig losstaande pick-towers. In het middendeel bevinden zich de expeditieruimtes, die uit prefab beton worden opgetrokken omwille van de hoge belastingen. Bovenop deze constructie komt een stalen dakconstructie.

“Bij de bouw van een distributiecentrum is het bouwproces een treintje van achter elkaar aan lopende werkzaamheden”, vertelt Aarts. “Vlak na de start van het heien van de heipalen zijn we al gestart met het stellen en storten van de fundering. Daarna start al snel het stellen van de kolommen, balken en vloeren, terwijl ze een eind verder nog aan het heien zijn. Dit soort projecten staan altijd onder tijdsdruk, dus heb je betrouwbare partners nodig. Haitsma Beton is zo’n partner. We zijn samen tot een oplossing gekomen met kolommen, balken en kanaalplaatvloeren.”

Omdat de expeditieruimtes uit prefab beton en een stalen draagconstructie bestaan, zijn er veel aansluitingen tussen de stalen kolommen en de onderliggende betonnen kolommen en balken. Daartoe zijn de onderliggende kolommen door Haitsma Beton voorzien van acht draadeinden Ø 32 mm, om momentvaste verbindingen te realiseren.

LOCATIE

Bleiswijk

Project informatie

 

Artist impression: Mulderbouw Architecten

Heipalen

Haitsma Beton levert ook circa 3.500 heipalen voor dit project. Nooijen: “Haitsma Beton bleek in staat om de heipalen al via een vooropdracht in productie te nemen. Omdat nog niet alle details bekend waren, zijn de heipalen met een lengte van 20 meter wat langer dan uiteindelijk noodzakelijk bleek. Maar een snelle start is voor ons belangrijker dan de meerkosten voor een iets langere heipaal. Verder adviseerde Haitsma Beton heier Gebr. van ’t Hek in te zetten voor het aanbrengen van de heipalen. Een bedrijf met capaciteit, die ook snel kon starten. Door deze werkwijze konden we al drie tot vier weken na de definitieve opdracht met het heien beginnen. Dit alles op basis van wederzijds vertrouwen.”