Harlingen, barriers en complexe schaaldelen

Heipalen, barriers en schaaldelen

In de eerste week van oktober 2017 zijn twaalf enorme betonnen schaaldelen aan het nieuwe aquaduct over de N31 bij Harlingen gehangen. Bijzonder is dat de schaaldelen niet alleen gebogen zijn, maar bovendien de vorm hebben van een parallellogram. Hierdoor lopen de naden keurig mee met de weg. Hetzelfde geldt voor de voegen tussen de barriers in een verdiepte bak, die keurig doorlopen in de voegen tussen de wandplaten. Een waar huzarenstuk van Haitsma Beton

De N31 maakt onderdeel uit van een directe verbinding tussen Amsterdam en Leeuwarden. Alleen waar de weg Harlingen doorkruist was er tot voor kort nog sprake van een enkelbaans weg. Deze is recentelijk getransformeerd naar een dubbelbaans autoweg die door een ruim twee kilometer lange verdiepte bak loopt. Hierdoor wordt niet alleen Harlingen weer één geheel, maar worden ook de bereikbaarheid van Friesland verbeterd, de veiligheid verhoogd en de geluidsoverlast verminderd. Dit project is een gezamenlijke opdracht van Rijkswaterstaat, Provinsje Fryslân en de gemeente Harlingen. Hoofdaannemer is Ballast Nedam.
De verdiepte bak heeft zes overkluizingen, waarvan één spoorwegviaduct, een ovonde (ovale rotonde) en een aquaduct in het Van Harinxmakanaal. Inmiddels rijden de eerste auto’s door de verdiepte bak en zijn onder meer de wachttijden voor de Koningsbrug verleden tijd.

LOCATIE

Harlingen, N31

Project informatie

Parallellogram

Het complete aquaduct, inclusief tunnelbak, is naast het kanaal gebouwd en is in maart 2017 ingevaren en afgezonken. In de eerste week van oktober 2017 zijn de betonnen schaaldelen als zichtelementen tegen de aquaductbak gehangen. “Een bijkomende functie van de schaaldelen is het verhogen van de oplegdruk van het aquaduct op de betonnen landhoofden”, aldus Projectleider Andre van Saase van Ballast Nedam Infra. “Volgens de Richtlijnen Ontwerp Kunstwerken – kortweg ROK – van Rijkswaterstaat moet die oplegdruk 5 kN/m2 zijn. Dat red je niet met alleen de kale betonconstructie. Vandaar dat er gekozen is voor betonnen schaaldelen met een gewicht van circa 25 ton per stuk.”
Bijzonder is dat de schaaldelen niet alleen gebogen zijn, maar ook nog eens de vorm hebben van een parellellogram: niets is dus recht. “Die vorm is ontstaan doordat de voegen tussen de elementen parallel moeten lopen aan de onderliggende weg. Omdat die weg iets schuin onder het aquaduct doorloopt, krijg je elementen in een ruitvorm”, legt Hendrik Herder, Accountmanager bij Haitsma Beton, uit. “Het storten van dergelijk complexe elementen vraagt veel inventiviteit. Zo is de gekromde bekisting schuin in de hal gezet en zijn de resterende kopschotten in de bekisting ook schuin geplaatst. Door het beton van onderaf in de bekisting te pompen voorkom je luchtinsluitingen, waardoor de schaaldelen superstrak uit de mallen komen. Een waar huzarenstuk!”
Van Saase wist dat Haitsma Beton dergelijke elementen kan maken: “Bij een aquaduct in Leeuwarden hebben we in 2014 ook samengewerkt. Daar zijn eveneens ruitvormige schaaldelen toegepast.” De schaaldelen voldoen aan CUR 100 voor schoonbeton. De breedte van de elementen is circa 3,5 meter en de hoogte 7 meter. De dikte is 250 mm. De elementen worden aan de bovenzijde opgehangen en steunen aan de onderzijde af via steunnokken naar het dak van het aquaduct.

Barriers

Ook de betonnen barriers zijn geleverd door Haitsma Beton. Deze dienen als aanrijdbeveiliging. In de middenberm staan 353 hele barriers, met een lengte van 5,00 meter en een hoogte van 1,01 meter. Langs de wanden staan 725 halve betonnen barriers. Tevens is er een groot aantal passtukken geleverd in dertien types. Tot slot zijn nog diverse specials en overgangen geproduceerd. Opvallend is dat alle naden tussen de barriers zijn afgestemd op de voegen tussen de wandplaten in de verdiepte bak. De barriers in de middenberm zijn bovendien door Haitsma Beton geplaatst.
Haitsma Beton leverde voor de gehele verdiepte bak in Harlingen ook nog eens 9.200 prefab heipalen. “De samenwerking verloopt wederom naar tevredenheid en de schaaldelen zien er prachtig uit”, besluit Andre van Saase.