Leiden, studentenhuisvesting Campus Leidse Schans

Railliggers voor onderdoorgang woongebouw Leidse Schans

Infra en woningbouw ontmoeten elkaar bij de onderdoorgang van blok A van studentenhuisvesting de Leidse Schans. De 14 meter brede onderdoorgang geeft toegang tot een ondergrondse parkeergarage behorend bij de naastgelegen bestaande school. Om de zeven bovenliggende verdiepingen te dragen worden HRP-railliggers van Haitsma Beton gebruikt voor de overspanning van de onderdoorgang.

Campus Leidse Schans – ook wel Campus (Y)OURS genoemd – omvat de gefaseerde ontwikkeling, realisatie en exploitatie van circa 1.900 studentenwoningen in Leiden. Ook worden er andere voorzieningen gerealiseerd, zoals circa 1.100 m2 aan commerciële ruimten en circa 200 starterswoningen. Het project is in handen van Ontwikkelcombinatie VOF De Leidse Schans, bestaande uit Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V. en VORM Bouw B.V.. Blok A bestaat uit 424 Young Professional woningen, 197 studentenwoningen en een parkeergarage. Alle woningen worden gasloos uitgevoerd. De oplevering van de woningen staat gepland voor begin 2021.

LOCATIE

Leiden, studentenhuisvesting Leidse Schans

Project informatie

Onderdoorgang

Het parkeerterrein op het binnenterrein krijgt een gesloten parkeerdek met tuindak, zodat het middengebied op de eerste verdieping groen en autovrij zal zijn. Het parkeerdek sluit dan ook aan op de gevels van de omliggende bebouwing.
De bestaande ondergrondse parkeergarage is straks bereikbaar via een 14 meter brede onderdoorgang. Boven de doorgang bevinden zich zeven verdiepingen met Young Professional woningen. Andere blokken zijn zelfs maximaal zeventien verdiepingen hoog. Vanaf de eerste verdieping wordt de draagconstructie met tunnelbekisting gerealiseerd. Om het enorme gewicht van de bovenliggende verdiepingen te dragen worden er 14,5 meter lange HRP-railliggers van Haitsma Beton toegepast. Het gaat om zestien liggers met een hoogte van 1,40 meter. Tevens worden aan beide zijden randliggers gemonteerd. De rail- en randliggers worden voorzien van een 300 mm dikke constructieve druklaag. Omdat het hier de hoofddraagconstructie van woningbouw betreft moeten de liggers een brandwerendheid hebben van minimaal 120 minuten. De neopreen oplegblokken worden daarom brandwerend behandeld.
Op het dragende dek komen drie 250 mm dikke betonnen constructieve wanden te rusten met lijnlasten van circa 1.100 kN/m1. Ook het parkeerdek rust deels op de randligger aan de binnenzijde, die daarvoor is aangepast. Bovendien zijn voorzieningen getroffen voor de stalen geveldragers voor het metselwerk. Ontwikkelcombinatie VOF De Leidse Schans heeft samen met Haitsma Beton nauwkeurig onderzocht wat de zakking per verdieping zal zijn, in verband met het afstellen van de tunnelbekisting. Eind dit jaar start de productie van de liggers. Duidelijk is in ieder geval dat Haitsma Beton geen enkele uitdaging uit de weg gaat!